Tekst

Overal tekst

Tekst is zo belangrijk! Je kunt er veel mee, maar je moet er ook veel mee. Tekst zit zó in ons leven verweven, dat we het vaak niet eens merken. In het verkeer ben je ermee bezig, thuis als je een recept gebruikt, als je televisie kijkt en de ondertitels leest. De ene tekst is de andere ook niet. Ik wil eens wat meer gaan vertellen over de verschillende tekstdoelen, publiek/doelgroep, tekstsoorten en tekstvormen. 

Tekstdoelen

Wanneer je een tekst gaat schrijven, moet je goed voor ogen houden, wat je hiermee wilt bereiken. Dat is jouw tekstdoel. Wanneer jij als doel hebt om iemand te entertainen, heb je een ander doel dan wanneer je iemand iets wilt leren. Ook de tekstvorm en tekstsoort die je gaat gebruiken, hangt hiermee samen. Om te weten hoe jouw tekst eruit komt te zien, zul je dus moeten weten wat je hiermee wilt bereiken. Globaal gezien zijn de verschillende tekstdoelen: informeren, uiteenzetten, overtuigen, beschouwen, activeren en amuseren.

 

Publiek/doelgroep

Voor wie is jouw tekst bedoeld? Is het voor pubers, kinderen, mannen, vrouwen, volwassenen, bejaarden, artsen, clowns, treinreizigers, leden van een voetbalclub…? Je kunt natuurlijk wel nagaan dat jouw schrijfstijl vervolgens helemaal moet worden aangepast aan die doelgroep. Als je het woord ‘U’ gaat gebruiken in plaats van ‘je’, dan zul je heel veel doelgroepen niet aanspreken. Het zou dan een beetje zonde zijn als je net de doelgroep mist waar je voor geschreven hebt. Het is dus heel belangrijk om je taal aan te passen aan je publiek!

Tekstsoorten

Er zijn verschillende tekstsoorten. Te denken valt onder andere aan: informatieve teksten, betogende teksten, activerende teksten, amuserende teksten, uiteenzettende teksten. Deze hangen natuurlijk weer samen met de tekstdoelen. Had jij als doel een informerende tekst te schrijven, dan is het soort een informatieve of uiteenzettende tekst. Ook hier zie je dus weer hoe alles samenhangt!

 

Tekstvormen

Er zijn diverse tekstvormen. Maar ook nu geldt weer dat alles samenhangt. Als jouw doel is om een amuserende tekst te schrijven, dan zul je niet snel kiezen voor een gebruiksaanwijzing. Tenzij het natuurlijk een fictieve gebruiksaanwijzing is met een twist. Verschillende tekstvormen zijn onder andere: handleidingen, recepten, bijsluiters, ingezonden brieven, advertenties, recensies, columns, verhalen, salesteksten en blogs. Elke tekst wordt met een specifiek doel geschreven door de auteur. 

 

Kortom

Teksten zijn overal om ons heen te vinden. Ze worden geschreven door een auteur die een bepaald doel en publiek in het achterhoofd houdt. Doordat de auteur weet voor wie hij/zij schrijft en wat hij/zij schrijft, ontstaan een tekstsoort en tekstvorm.

Als jij ondernemer bent en je wilt mensen overtuigen van de waarde van jouw product en/of dienst, zul je dit moeten doen door doel, publiek, vorm en soort goed op elkaar af te stemmen!

 

 

Wat vind jij?

Leave A Response

* Denotes Required Field