Oordelen, laat jij je hierdoor leiden?

OordelenOordelen

Hoe vaak doe jij iets niet, omdat je bang bent voor oordelen? Oordelen van mensen die je verder niet kent, maar die jou denken te kennen, omdat je zichtbaar bent. Mensen die denken dat het oké is om te schrijven of zeggen over jou wat ze denken, aangezien je zichtbaar bent en dus ‘publiek bezit’ bent. 

Hoe vaak heb jij te maken met oordelen van onbekenden en mensen die dichtbij staan over je bedrijf? Oordelen over hoe jij je bedrijf wilt runnen? Oordelen over het feit dat jij wil werken op je eigen voorwaarden en op jouw manier? Oordelen over het feit dat jij ervoor kiest om het werk te doen dat jou gelukkig maakt?

Als je kijkt naar advertenties op Facebook bijvoorbeeld dan zie je heel vaak dat daaronder meningen worden geplaatst. Meningen die meer zeggen over de persoon die reageert dan over de persoon die de advertentie heeft geschreven. Meningen die er aan de andere kant toch voor zorgen dat de ondernemer in kwestie zich, geheel onterecht, ongemakkelijk gaat voelen. 

Ik vind het echt wonderlijk om te lezen en begrijp vaak niet zo goed waarom mensen vinden dat ze bepaalde reacties moeten en mogen geven. 

 

Gevolgen

Veel ondernemers durven zichzelf door die oordelen niet te laten zien. Ze blijven vaak achter de schermen, terwijl ze hierdoor worstelen met hun bedrijf. Ze hebben te weinig inkomen en maken te lange uren. Ze verkopen hun diensten/ producten voor te lage prijzen, omdat ze bang zijn dat klanten het anders te duur vinden. Bang dat klanten het niet gaan aanschaffen en oordelen hierover hebben. Bang ook dat hun omgeving ze zal veroordelen.

Veel ondernemers durven niet uit te komen voor hun wensen in hun omgeving. Ze durven niet te zeggen dat ze grootse dromen en plannen hebben. Bang voor de oordelen en reacties van hun omgeving. Bang dat ze veroordeeld worden hierom. Veel bedrijven blijven hierdoor kleiner dan zou moeten. Veel ondernemers moeten daarom noodgedwongen hun bedrijf sluiten om terug te keren in loondienst.

 

Anouk

Gisteren was Anouk bij De Wereld Draait Door, waar ze een heel mooi nummer zong. Dit nummer was heel anders dan andere nummers van haar. Ten eerste was het in het Nederlands en ten tweede was het een heel kwetsbaar nummer:

“Jullie kunnen me haten, achter mijn rug om praten. Ik ben wie ik ben. Ik blijf toch wel staan, dus wen er maar aan. Jij bent wie ik ben. Ze haten op jou en mij. 

Ik heb heel veel moeite mezelf te zijn, ik vecht al te lang. Tegen alle mensen die veel meer verwachten dan ik geven kan.

Ze praten over jou en mij en denken te weten wie we zijn. Het doet me niks. Ik heb een masker opgezet, zo ga ik door het leven, zodat niemand me kent. Ik heb de moed opgegeven.

Ik blijf wel staan. Ja, wen er maar aan, ik ben wie ik ben. Vaak onbemind, maar nog niet afgeschreven.”

Wat zou er gebeurd zijn als Anouk zich had laten tegenhouden door alle oordelen die op haar pad komen? Zou de wereld hierdoor mooier zijn geweest? In ieder geval hadden we dan niet mogen genieten van alle mooie muziek die zij maakt. 

 

 

Conclusie

Laat dit een les zijn voor jezelf. Jij hebt ook een heleboel te geven en een missie te volgen die de wereld een stukje mooier maakt. Moet je die droom opgeven, omdat andere mensen hierover oordelen? Moet je je dromen zien vervliegen, omdat er nu eenmaal mensen zijn die er een oordeel over hebben? 

Als jij je verstopt, zul je minder impact hebben op anderen. Minder impact op een mooiere wereld. Minder mensen zullen dan namelijk met jou in aanraking komen. Minder mensen zullen van jouw bestaan afweten. Je zult dus minder mensen bereiken en helpen. Je zult niet de mogelijkheid hebben om grootse resultaten te behalen met je bedrijf. 

Ik heb ook van jongs af aan te maken gehad met oordelen van anderen. Zo lang ik me kan herinneren heb ik overgewicht. Ook dat is iets waar mensen oordelen over kunnen hebben en vaak ook uiten. Het is aan mij om er wel of niet iets mee te doen. Lang geleden al heb ik besloten mijn leven hierdoor niet te laten beïnvloeden en ook als ondernemer laat ik mezelf dus gewoon zien. Ondanks de oordelen van anderen. Ik weet wat ik te bieden heb en weet dat ik anderen kan helpen. 

Ik heb op mijn Facebookpagina één negatieve recensie van iemand die oordelen had over de term ‘Sexy’ in ‘Sexy Salesteksten’. Verder ken ik haar niet en zij mijn werk niet. Het voelde vervelend voor mij dat ik een recensie kreeg met 1 ster, van iemand die de dienst niet eens had afgenomen. Moet ik me daardoor laten leiden? Nee. Als ik dat doe, dan kan ik minder mensen helpen. Dan laat ik mijn dromen vervliegen door iemand die een oordeel heeft, dat meer over haar zegt dan over mij of mijn dienst.  

Dus lees ik het en laat ik het los. Ik kies ervoor om te doen wat nodig is om een succes van mijn bedrijf te maken. Ik kies ervoor om waarde te geven aan mensen die willen groeien met hun bedrijf. Ik kies ervoor om te zorgen dat de oordelen van anderen niet in mijn weg staan. Ik ben niet verantwoordelijk voor hun meningen. Ik ben verantwoordelijk voor mij en mijn bedrijf.

 

En jij?

Ben jij eraan toe om alle oordelen van anderen los te laten? Durf je kiezen voor jezelf en jouw bedrijf? Ga je jouw weg volgen, zonder gehinderd te worden door meningen en oordelen van anderen?

Vind je dit lastig? Zie je wel in dat dat echt moet om verder te komen? Ben je bereid hierin in te investeren in tijd en geld? Vraag dan gratis een ‘Boost Je Bedrijf Inspiratiesessie’ aan, zodat we kunnen kijken of we een mach zijn. Sowieso geef ik je een paar tips, waardoor jij direct weer verder komt. Dit gesprek is natuurlijk geheel vrijblijvend!

Je kunt je ook gratis aanmelden voor de checklist en planner zichtbaarheid. Hiermee kun je gaan bekijken op welke platformen je actief wilt zijn, welke content je daar kunt plaatsen en hoe je dit in kunt plannen!

 

 

Wat vind jij?

11 Comments

 • Wauw, zo herkenbaar. Het is een gevecht om achter jezelf en je dienst te blijven staan. Zeker in mijn vak, verkoopstyling & fotografie. Dank je wel voor dit mooie blog.

  • sjiraporcelijn

   Reply Reply 12 mei 2017

   Dank je wel voor je lieve reactie Carin! Ik ben blij dat mijn blog iets voor je betekent! Ik ben wel heel benieuwd naar de reden waarom het in jouw vak (ik ben daar niet zo mee bekend) zo lastig is om achter jezelf en je dienst te blijven staan. Komt dat omdat er veel concurrentie is of komt dit omdat je sowieso meer naar buiten moet treden?

 • Natascha

  Reply Reply 12 mei 2017

  De consument is gewoon enorm veel kritischer geworden. Langs een kant is dit goed want zo kan je jezelf blijven verbeteren maar sommige zijn gewoon kritisch om kritisch te zijn en das is dit erg jammer. Ze denken vaak niet aan de persoon achter het product die ze daarmee kwetsen!

  • sjiraporcelijn

   Reply Reply 13 mei 2017

   Precies. Kritiek is niet erg, maar het moet wel ergens op gestoeld zijn en geen kritiek om de kritiek of kritiek op de persoon, als je de persoon niet kent.

 • Lonneke

  Reply Reply 13 mei 2017

  Ik ben niet zo dat ik mij laat beïnvloeden door het oordeel van andere. Ik ga altijd wel mijn eigenweg.

  • sjiraporcelijn

   Reply Reply 13 mei 2017

   Heel goed!

 • Bregtje

  Reply Reply 13 mei 2017

  Mooi artikel! En helemaal waar. Kan me ook dood ergeren aan mensen die het altijd maar nodig vinden hun mening te verkondigen…

  • sjiraporcelijn

   Reply Reply 13 mei 2017

   Dank je wel Bregtje voor je reactie!

 • Anat

  Reply Reply 29 juni 2017

  Heel mooi artikel. fijn dat je het wilde delen.

  • sjiraporcelijn

   Reply Reply 29 juni 2017

   Dank je wel Anat!

Leave A Response

* Denotes Required Field