Meer klanten krijgen: doe niet alles alleen

Doe niet alles alleen

Doe niet alles alleen

Doe niet alles alleen lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan wanneer je voor jezelf begint. Want zeg nou eens eerlijk: heb jij geld genoeg om anderen in te huren? 

Gelukkig hoeft niet alles al direct geld te kosten. Je kunt er ook voor zorgen dat je niet alles alleen hoeft te doen, door op zoek te gaan naar samenwerkingen, sparringspartners en affiliates. Toch zullen er ook dingen zijn waarvoor het handig is om wel geld uit te geven.

 

Betaalde hulp

Het grappige is, is dat mensen vaak denken dat ze als ze gaan ondernemen alles zelf kunnen. Ze hebben niet het idee dat ze een coach in zouden moeten huren om ze te helpen. Het lijkt handig zo’n goedkope oplossing, maar is het op den duur wel zo goedkoop? Met een coach zal je het ondernemen sneller oppakken. Je zult sneller en meer klanten krijgen. Oftewel… uiteindelijk snijd je jezelf dus in de vingers wanneer je geen coach aantrekt.

Autorijden heb je toch ook niet zelf geleerd? Om te leren zwemmen heb je toch ook lessen genomen? Om je beroep uit te kunnen oefenen ben je toch ook naar school gegaan?

Wat dacht je van het uitbesteden van taken die jou veel tijd kosten? Ook dat kost je uiteindelijk meer dan het je oplevert. Jouw tijd kun je maar 1x uitgeven en doe je dat aan klusjes die je niet leuk en moeilijk vindt, dan heb je die tijd niet om jouw klanten te helpen. Om die dingen te doen waar jij voor geboren bent. Om die dingen te doen die jouw bedrijf vooruit helpen.

Bovendien kan het je direct al geld kosten als je die dingen zelf doet. Denk bijvoorbeeld eens aan je boekhouding. Heb jij verstand van boekhouden? Als je dit niet hebt en je doet de boekhouding toch zelf, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je veel meer aan de belasting moet betalen dan wanneer je een boekhouder in de arm had genomen. 

Doe niet alles alleen, maar schakel hulp in. Betaald en onbetaald.

 

‘Gratis’ hulp

Een samenwerking met een andere partij kan heel goed werken. Zo werk ik als freelance docent meestal samen met de Teach-In Group. Dit kost mij niets. Zij hebben de contacten met scholen en bellen mij als er ergens plek is. Vervolgens dienen we allebei elke maand onze factuur in bij de school waar ik dan werk.

Sinds kort ben ik ook een samenwerking aangegaan met Online Junkies. Ik schrijf blogs voor hun site. Hierdoor worden mijn blogs ook weer door andere mensen gelezen en zij krijgen meer activiteit op hun site. Daarnaast gaan ze als affiliate werken, waarbij zij een percentage van mijn verkopen krijgen op het moment dat mensen via hun site iets van mij aanschaffen. Het is dus gratis, tot er iets wordt verkocht.

Een andere manier van gratis hulp krijgen is je aansluiten bij bepaalde groepen op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook. Hier kun je vaak sparren met andere gelijkgestemden. Ik heb bijvoorbeeld een gratis besloten Facebookgroep, waar ondernemers zich bij aan kunnen sluiten. Deze groep is er voor die ondernemers om elkaar te helpen wanneer iemand hulp nodig heeft. 

 

Meer hulp nodig? Ik ben begonnen met het uitgeven van de gratis wekelijkse lesbrief ‘(Online) Ondernemen Doe Je Zo!’ Elke lesbrief bevat een artikel, tips en opdrachten. Hier kun je deze gratis opvragen.

Wat vind jij?

Leave A Response

* Denotes Required Field