Introductie blijven leren zonder stress!

Heb jij weleens langer over een opleiding gedaan dan er voor stond?

Ik wel. Eigenlijk best vaak. Niet omdat ik iets niet kon, maar omdat ik mezelf in de weg zat. Ik kon goed leren, maar had daar niet altijd zin in of tijd voor. Bovendien kon faalangst mij weleens belemmeren.

Mijn hele leven ben ik al aan het leren. Ik vind het dan ook erg belangrijk om me te blijven ontwikkelen. Het geeft me voldoening om steeds meer te weten. Het rare is tegelijkertijd dat hoe meer je weet, je ook steeds meer niet weet. Die honger naar kennis blijft dan ook bestaan. Om deze reden blijf je ook leren.

Wat is het toch belangrijk om je te blijven ontwikkelen! Wat is het ook leuk om te doen. Natuurlijk zijn er echt wel momenten van frustratie. Vooral als je even niet weet hoe je iets moet doen. Helaas kan dit leiden tot een vicieuze cirkel…

Ik heb na de havo 3 hbo-opleidingen gevolgd en afgemaakt. Creatieve therapie drama, pabo en de tweedegraadslerarenopleiding Nederlands. Ook heb ik nog wat kleine cursussen gevolgd en de post-hbo-opleiding ‘remedial teaching voortgezet onderwijs’ afgemaakt. Ten slotte heb ik ook nog een master special educational needs gevolgd. De richting hiervan was oplossingsgericht werken in het onderwijs.

Over bijna elke opleiding heb ik langer gedaan dan er voor stond.

Ik ben ooit begonnen op het gymnasium en bleef in de derde zitten. De tweede keer zou ik weer in klas drie blijven zitten. Ik ben toen havo gaan doen en ben de eerste keer dat ik eindexamen deed gezakt. Ik had het te druk met andere dingen en was niet echt met leren bezig. Ik was toen echt flink aan het puberen.De tweede keer redde ik het wel, hoewel ik nog steeds vooral met andere dingen bezig was. 

Toen deed ik de opleiding creatieve therapie drama. Hier heb ik 5 jaar over gedaan. Ik heb het vierde jaar in twee jaar gedaan, aangezien ik geld wilde verdienen. Het eerste jaar deed ik alleen mijn stage, supervisie en intervisie en het tweede jaar de vakken op school.

Daarna ging het eigenlijk best goed. De pabo rondde ik in 2 jaar af en ik begon aan de opleiding remedial teaching in het voortgezet onderwijs. Hier begon ik heel goed aan. Ik liep helemaal bij.

Faalangst

En toen dreigde het even helemaal mis te gaan! Ik kreeg een docent die niet wist hoe ze studenten moest stimuleren! Ze was echt onnodig streng in haar beoordelingen en haar feedback voelde meer als afbranden dan opbouwen! Toen kreeg ik zelf even last van faalangst. Ik durfde een module echt niet in te leveren. Ik kreeg deze module in het eerste jaar en leverde het werk pas in het midden van het tweede jaar in. Gelukkig werd het vrij snel goedgekeurd en kon ik gewoon na twee jaar afstuderen.

Tijdens mijn opleiding tot docent Nederlands, stak mijn faalangst weer even de kop op aan het eind. Hierdoor heb ik over deze opleiding bijna 2 jaar gedaan in plaats van 1,5 jaar. Uiteindelijk bleek mijn faalangst geheel onterecht. Ik durfde mijn portfolio namelijk niet in te leveren. Het bleek dat ze mijn portfolio zo goed vonden dat ze een kopie wilden maken van mijn portfolio om aan de inspectie te laten zien! Hierna heb ik er gelukkig ook geen last meer van gehad.

Als het de kop op wilde steken, dacht ik terug aan deze ervaring. Dit heeft mij echt geholpen.

Heb jij weleens last van faalangst (gehad)? Ben je ervan afgekomen? Zo ja, hoe kwam jij ervan af? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Wat vind jij?

Leave A Response

* Denotes Required Field