Angst en ondernemen

 

Blog angst

Weet jij nog wat jij vroeger wilde worden?

Ik wilde vroeger actrice worden. Vanaf dat ik mij kan herinneren totdat ik een jaar of 25 was, was dat mijn grootste droom. Ik speelde in allerlei toneelstukjes bij verenigingen en op school. Ook volgde ik theaterlessen toen ik op de middelbare school zat. Toch ben ik nooit actrice geworden. Via de opleiding creatieve therapie drama, ben ik het onderwijs ingerold. Toch iets heel anders. Hoe dat kan?

Angst

Angst is een hele slechte raadgever. Het houdt je teveel tegen in de dingen die je wilt doen en bereiken! Toen ik in 5 havo zat, had ik informatie aangevraagd over de aanmeldprocedure bij de toneelschool. Ik las daar onder andere in dat als je aangenomen werd, datzelfde jaar moest beginnen. Deed je dat niet, dan moest je het jaar daarop opnieuw auditie doen. Ik zou waarschijnlijk zakken en zou het jaar dus opnieuw moeten doen, waardoor ik een tweede keer moest auditeren.

Er waren ook verhalen die de ronde gingen over de toneelschool. Je zou in je ondergoed moeten auditeren en je zou afgekeurd kunnen worden als je figuur niet aan bepaalde normen voldeed. Ik heb zo lang ik leef overgewicht. In mijn hoofd werd 1 en 1 al meteen 2 en ik besloot niet te auditeren. Als ik al auditie zou doen, zou ik waarschijnlijk toch afgewezen worden. Werd ik wel aangenomen, dan was de kans groot dat ik het jaar daarop weer auditie moest doen.

Jarenlang heb ik het jammer gevonden dat ik niet doorgezet had. Ik merkte ook dat ik dramatherapie helemaal niet zo leuk vond uiteindelijk, aangezien ik het spel in dienst moest zetten van de ander, de cliënt. Ik was daar nog helemaal niet aan toe. Ik wilde zelf spelen!

 

Angst bij ondernemers

Als je dit doortrekt, is het verband tussen beperkt worden door angst en wel of niet succesvol ondernemen, snel gemaakt. De succesvolle ondernemers, zijn vaak de ondernemers die zichtbaar zijn. Die niet bang zijn voor aandacht en die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Ondernemers die niet bang zijn om afgewezen te worden en die de wereld kunnen helpen met hun diensten en/of producten.

Natuurlijk zijn er ook ondernemers die niet beperkt worden door hun angsten, maar die gewoon nog de vaardigheden missen om succesvol te zijn. Over deze groep heb ik het nu niet.

Durf

Het gaat erom dat je, als je succesvol wilt zijn, moet durven! Durven om acties te ondernemen die je anders niet snel zou doen. Acties die je zichtbaarheid enorm kunnen vergroten en die ervoor zorgen dat jouw klanten niet meer om je heen kunnen. Je moet misschien wel heel veel angsten overwinnen, voor je je helemaal kunt laten zien.

Je moet zorgen dat je zichtbaar wordt via social media, je website en offline. Je moet het durven om jezelf op de foto te zetten en je moet filmpjes maken. Ook netwerken is heel belangrijk. Dan moet je natuurlijk niet stil in een hoekje gaan zitten en wachten tot mensen op jou afkomen.

Daarnaast moet je ook af en toe kwetsbaar opstellen, zoals ik nu doe in deze blog. Het is ook een must dat je blogt en nieuwsbrieven verstuurt, met een call to action. Dat je je producten/diensten op je website zet en dat je actief verkoopt.

Ja… je moet je producten/diensten aanbieden en laten zien. Omdat mensen vaak eerst willen weten met wie ze te maken hebben, moet je ook jezelf in de kijker zetten!

Dat kan eng zijn. Heel eng. Als jij je laat zien, kunnen anderen daar iets van vinden. Ze kunnen een mening over je hebben, die jij liever niet hoort. Ze kunnen ontevreden zijn over jouw diensten en/of producten en je afbranden. Sterker nog… ze kunnen al wat van je vinden, zonder dat ze jou of je diensten/producten écht kennen.

Maar gelukkig blijkt het in de praktijk wel mee te vallen. De meeste mensen die jou volgen, zijn mensen die jouw producten/ diensten wel de moeite waard vinden. Zij zijn positief over hetgeen jij ze kan bieden. Zijn ze dit niet, dan is het vaker zo dat ze jou en je producten/diensten links laten liggen, dan dat ze zich negatief uitlaten.

 

Uitvluchten

Dan kan het zo zijn, dat je allerlei uitvluchten bedenkt om maar niet aan die angsten toe te geven (zoals ik deed met de toneelschool). Er zijn zoveel uitvluchten:

  1. Ik heb geen tijd.
  2. Ik heb geen zin.
  3. Ik heb geen geld.
  4. Dat doe ik morgen wel.
  5. Dat is niet belangrijk.
  6. Daar zit niemand op te wachten.
  7. Klanten komen vanzelf wel.
  8. Wat heb ik nou te bieden?
  9. ……..

 

Doen

Nu als ondernemer merk ik ook regelmatig dat iets best spannend is. Ik laat me echter niet meer leiden (of toch lijden) door angst. Ik doe wat ik moet doen om van mijn bedrijf een succes te maken, want HET ZAL LUKKEN! Ik ga niet over 10 jaar weer eens spijt hebben over dingen die ik niet gedaan heb, omdat ik het te eng vond. Daar ben ik klaar mee!

Als jij het ook beu bent, om je te laten verlammen door angst, sta dan op en onderneem actie. Ga acties uitzetten. Ga plannen en volg die planning. Vind je het té eng? Doe het dan in kleine stapjes. Bedenk wat je het minst eng vindt van de dingen die je laat liggen en begin daarmee. Bouw het daarna langzaam uit. Verzin echter geen uitvluchten meer.

 

Je kunt vast beginnen door deze handige checklist en contentplanner te downloaden, zodat je voorzichtig kunt beginnen met zichtbaarder worden.

Ik wens jou heel veel succes en zou het leuk vinden als je in een reactie achterlaat wat jouw eerste spannende actie wordt!

 

 

Wat vind jij?

Leave A Response

* Denotes Required Field