13 tips voor klantaantrekkende teksten

Algemeen

 

Vooraf

 •  Bedenk voor wie je de tekst schrijft. Als jij een tekst schrijft om een potentiële klant te overtuigen jouw dienst of product aan te schaffen, is het wel handig om te weten wie die klant zou zijn. Het is niet heel logisch om bijvoorbeeld rollators voor ouderen aan te bieden en vervolgens taal te gaan gebruiken die vooral jongeren aanspreekt.
 • Bedenk wat het doel van je tekst is. Elke soort tekst heeft een eigen vorm en doel. De tekst en opmaak van een recept ziet er heel anders uit dan de tekst en de opmaak van een samenvatting. Als jij iets wilt verkopen, heb je een ander tekstdoel dan wanneer je een blog schrijft.
 • Bedenk wat je erin wilt hebben staan. Bedenk vooraf al wat je in ieder geval in je tekst wilt hebben. Maak hier aantekeningen van en lees die opnieuw als je de tekst hebt geschreven. Staan alle belangrijke dingen erin?
 • Bedenk waar je de tekst wilt plaatsen. Een tekst op een website moet er anders uitzien dan een tekst in een folder of een krant.
 • Schrijven is eigenlijk niets anders dan schrappen. Het meeste werk aan het schrijven van je teksten zal liggen in het schrappen van zinnen en woorden uit je tekst. Toch is dit belangrijk! 

 

Lay-out, spelling

 • Zorg ervoor dat je geen taalfouten maakt. Bij taalfouten haken veel mensen af en lezen ze niet verder.
 • Schrijf actieve zinnen. Actieve zinnen lezen veel prettiger dan passieve zinnen. Passieve zinnen zijn vaak te herkennen aan het werkwoord ‘worden’. In passieve zinnen wordt er wat gedaan met iets of iemand. In actieve zinnen doet iemand iets. Je kunt beter schrijven ‘Hij leest mijn tekst.’ dan ‘De tekst van mij wordt door hem gelezen’.
 • Zorg ervoor dat je consequent bent in je taalgebruik. Schrijf niet de ene keer u en de andere keer je. Dat is heel verwarrend voor je lezers. Deze zullen gaan afhaken.
 • Zorg ervoor dat je lay-out klopt met de plek waar je een tekst publiceert. Het is bijvoorbeeld heel handig om bij teksten op het internet ‘Verdana’ te gebruiken als lettertype. Dit is namelijk heel leesbaar. Voor teksten op papier gebruik ik vaak ‘Arial’. Op mijn opleiding tot remedial teacher had ik geleerd dat het lettertype ‘Comic Sans MS’ heel leesbaar is voor dyslecten. 

 

Teksten op internet

 

Lay-out teksten op internet

 • Gebruik bullet points! Mensen vinden het heel prettig om teksten te lezen met bullet points erin. Dit leest erg snel. Natuurlijk moet je niet teksten schrijven met alleen maar bullet points.
 • Schrijf korte alinea’s. Wanneer je op het internet teksten leest, ben je geneigd ergens snel doorheen te scrollen. Dan is het fijn als je geen lappen tekst hoeft te lezen. Als een alinea kort is, leest dit dus lekker. Bonustip: gebruik witregels tussen de alinea’s.
 • Maak de eerste alinea van een zin vet! Ten eerste leest dit prettig. Daarnaast is het ook vaak zo dat de eerste zin van een alinea de kernzin is, oftewel de belangrijkste zin uit een alinea. Op deze manier nodig je mensen uit om in ieder geval het belangrijkste uit je tekst te lezen.
 • Gebruik getallen in je teksten. Op school leer je dat je ‘één’, ‘twee’ etcetera voluit moet schrijven. Vergeet dit als je voor internet schrijft. Gebruik dan gewoon de getallen zoals ik in de titel van dit document heb gedaan. Het daagt mensen meer uit om je tekst te gaan lezen. 

 

Heb je wat aan bovenstaande tips gehad en wil je er nog meer? Klik dan hier en download een gratis PDF-bestand met deze tips + 14 extra tips! In het PDF-bestand staan nog specifieke schrijftips voor goede titels, blogs, nieuwsbrieven en salesteksten.

Als jij aanvullende tips hebt, kun je dat hieronder laten weten!

Wat vind jij?

1 Comment

 • Brigitte Hendrickx

  Reply Reply 8 augustus 2016

  Goeie tips, dank je wel!

Leave A Response

* Denotes Required Field